Jeg har som rutine å ordinere kuldebehandling (kryoterapi) ca hver fjerde time hos pasienter som er innlagt etter en TPLO. Hvorfor man velger dette tidsintervallet vet jeg faktisk ikke, og jeg ble derfor umiddelbart interessert da en kollega sendte meg en publikasjon fra Frontiers in Veterinary Science. Studien beskriver hudtemperaturen rundt operasjonssted som følge av kuldebehandling etter TPLO hos 17 hunder.

Fordelene med kryoterapi er etter hvert veldokumenterte, og innbefatter vasokonstriksjon, redusert enzymatisk vevsskade, nedsatt cellemetabolisme, mindre hevelse og god analgetisk virkning. Selv om noen av disse fordelene vil vedvare selv etter at området varmes opp igjen, gjelder det ikke analgesi – nervekonduksjon gjenopptas som normalt etter at området er varmet opp igjen. Men hvor lang tid tar det før et operert område varmes opp etter kuldebehandling?

To kirurger opererte totalt 17 hunder ved hjelp av standard TPLO-prosedyre, før hundene fikk på et plaster og en Robert Jones-bandasje over natta. Dagen etter ble bandasjen tatt på og hundene mottok kuldebehandling ved hjelp av en pose med knust is, i totalt 20 minutter. Et infrarødt varmekamera (termografi) ble brukt til å måle hudtemperaturen før kryoterapi, direkte etter, og deretter hvert 15. minutt den første, og hvert 30. minutt deretter, inntil hudtemperaturen var tilbake til samme verdi som før kuldebehandling.

Resultatene viste at hudtemperaturen sank med hele 7,4 grader på medialsiden; altså i området for incisjonen, mens den sank 8,9 og 6,5 grader på henholdsvis den laterale og kraniale siden av beinet. På medialsiden var huden tilbake til opprinnelig temperatur etter 45 minutter (gjennomsnittlig), mens temperaturen på lateral- og cranialsiden var tilbake til opprinnelig etter 60 minutter.

Sammenlignet med tidligere studier på knær som ikke er operert, var tiden til gjenoppvarming etter kuldebehandling kortere. Dette kan sannsynligvis forklares av inflammasjonen som oppstår i et område som er operert, og det er naturlig å tenke seg at inflammasjonsprosessen er kraftigere på den opererte medialsiden enn de øvrige sidene av beinet. Der vevsødeleggelsen er større, blir inflammasjonen naturlig nok kraftigere.

Man har ofte blitt fortalt at man skal unngå kuldebehandling direkte over implantat fordi man er redd for kuldeoverføring til bein. Men spiller det egentlig noen rolle? Jeg kjenner ikke til noen studier som tar for seg dette, men denne studien kan jo indikere at man faktisk bør kjøle ned det aktuelle området dersom hundene tillater det.

Selv ble jeg etter en operasjon anbefalt å ise ned det opererte området hver time det første døgnet, utenom når jeg sov. Det slår meg at vi av ulike årsaker ikke kan anbefale så hyppig bruk av kuldebehandling som veterinærer, blant annet fordi våre pasienter ikke nødvendigvis ønsker å ligge i ro med forpakningen på, og/eller fordi man ikke har tid til å gjennomføre dette. Men bør vi anbefale noe hyppigere intervaller på kuldebehandlingen, i hvert fall i den fasen hvor inflammasjonen er som kraftigst, de første to døgnene? Om man skal legge denne studien til grunn, bør vi trolig det.

Bildet er lånt fra artikkelen, som dere finner her:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2022.784327/full

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

La oss holde kontakten !

Vil du få beskjed når det kommer nye artikler, undervisningsmateriell eller andre nyheter??