Det finnes flere veier til Rom for dårlige hofter. I utvokst alder er for eksempel hofteleddsprotese en mulighet for hunder med vonde hofter. Men hvis man er tidlig på ballen kan hunder få et godt liv med gode hofter selv om de fra naturens side er utstyrt med dårlige utgaver av sorten – og det uten protese! En kirurg kan gjøre osteotomier i pelvis for å endre strukturen slik at en større del av acetabulum dekker hoftekula. Tidligere gjorde man dette ved å gjøre et kutt (osteotomi) i hvert av beina ilium, ischium og pubis, for så å rotere øvre del av acetabulum mer lateralt, før en plate ble satt på ilium for å holde alt på plass. Denne prosedyren het triple pelvic osteotomy (TPO). En av komplikasjonene som ble rapportert med denne prosedyren var innsnevrig av bekkenhulen, som kan gi opphav til problemer som dystoki og forstoppelse. I senere år har TPO derfor ofte blitt erstattet av en litt mindre invasiv prosedyre som heter double pelvic osteotomy (DPO), hvor man utfører osteotomi av pubis og ilium og lar ischium være intakt. Disse operasjonene har vist gode resultater, men har tradisjonelt vært forbeholdt unge hunder som er mellom 4,5 – 9 måneder gamle.
Som de fleste praktikere vet, tilkjennegir de færreste problemer med hoftene i så ung alder, og HD-screening foregår som oftest ikke før hunden er 12 måneder gammel. Veldig mange hunder er derfor allerede for gamle for denne prosedyren allerede ved diagnosetidspunkt.
De to italienske kirurgene Mazzimo Petazzoni og Roberto Tamburro publiserte i februar i år en artikkel i Veterinary Surgery hvor de har undersøkt journalene til åtte hunder operert med DPO i totalt 11 hofter i opp til ett år etter operasjon. Hundene var fra 10 til 28 måneder gamle ved operasjonstidspunkt, og samtlige var smertefri allerede ved åtte ukers kontroll. Videre hadde samtlige en betydelig forbedring i Norberg Angle (21,8%), og såkalt «femoral head coverage» var signifikant forbedret etter ett år. Det var heller ingen tegn til at bekkenhulen var blitt smalere.
Forfatterne konkluderer på bakgrunn av dette med at DPO kan utføres også for noen hunder over 10 måneders alder, så lenge visse kriterier er oppfylt. Forfatterne medgir at det er en svakhet i studien at det er få hunder inkludert, at studien ikke er prospektiv, at hundene ikke er vurdert for artrose ved oppfølgingstidspunktene, og at objektiv halthetsvurdering (kinetiske data) ikke er inkludert, men mener at dette bør danne grunnlaget for mer inngående studier av DPO hos voksne hunder, og at DPO kan vurderes for enkelte hunder, gitt at de er klinisk affisert og har en «hip reduction angle» under 40 grader, «subluxation angle» under 25 grader og DAR (dorsal acetabular rim angle) mellom 7,5 og 25 grader. De førstnevnte er mål som enklest tas ved røntgen, mens man behøver CT for å kunne utføre DAR. Metodene er godt beskrevet i flere ortopediske oppslagsverk.
Link til studien: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/vsu.13737